«

»

apr 16

Komborstels, wielborstels en stiftborstels – hoe weet ik welke borstel ik moet gebruiken?

Er zijn vele soorten en maten staalborstels die buitengewoon handig zijn voor het verwijderen van roest, het verwijderen van verf en het oppoetsen van oppervlakken, mits je de juiste borstel kiest. Hieronder volgt een aantal tips om de keuze wat makkelijker te maken.

De materiaalkeuze; wij onderscheiden drie soorten draden, normale stalen draden, roestrvrij stalen draden en messing draden. Voor het merendeel van de werkzaamheden kan gebruik gemaakt worden van normale stalen draden. De roestvrij stalen borstels worden gebruikt voor het borstelen van roestvrij stalen oppervlakken, door gebruik te maken van roestvrij stalen borstels wordt roestvorming op de ondergrond voorkomen. De messing borstels worden over het algemeen gebruikt voor werkzaamheden in een omgeving die zo veel mogelijk vonkvrij moet worden gehouden.

 

Naast het materiaal wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen “normale” of “standaard” draden en “getordeerde” of “gedraaide” draden. De getordeerde draden worden gebruikt voor grovere roestige oppervlakken en kunnen over het algemeen ook een hoger toerental aan. Terwijl de normale draden gebruikt worden voor de wat fijnere werkzaamheden.

 

De aansluiting, er kan een onderscheid gemaakt worden tussen een aansluiting met schroefdraad (bijvoorbeeld M10 of M14), een gat (bijvoorbeeld gat 16 mm of gat 22 mm) of een stift aansluiting (doorgaans is dit een stift met een diameter van 6 mm). Het apparaat wat u wilt gebruiken bepaalt welke aansluiting u nodig heeft, zo kunnen de schroefdraad aansluitingen goed gebruikt worden om een komborstel op een haakse slijptol of borstelmachine te zetten. De gat aansluiting wordt gebruikt om de komborstel of wielborstel in te klemmen tussen twee klemplaatjes. De stiftborsteltjes in kom of wielborstel uitvoering worden vaak gebruikt in een freesmachine of boormachine.

Let bij het aansluiten van de borstel heel goed op het maximaal toegestane toerental van de borstel. Indien u een borstel met een laag toegestaan toerental op een snel draaiende machine zet heeft u kans dat de draden uit de borstel vliegen met alle gevaren van dien.

Als vuistregel kunt u hanteren hoe groter de diameter van de borstel hoe lager het toegestane toerental.

 

Wilt u meer weten over de diverse borstels en de machines die hierbij horen, neem dan contact op met Technotrading, wij hebben meer dan 130 verschillende soorten borstels op voorraad en helpen u graag met advies en/of uw bestelling.